Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 stycznia 2018. Imieniny: Agnieszki, Jarosława, Nory
kategoria: zupy
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego z kością
  • 60 dag kwaszonej kapusty
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 2 cebule
  • łyżka pasty pomidorowej
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • łyżka margaryny
  • 5 dag słoniny
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • listek laurowy
Przepis:

Mięso zalać 1/2 l zimnej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości, po czym wyjąć i pokrajać na kawałki. Wywar przecedzić.
Kapustę odcisnąć z soku (sok zachować) i pokrajać na krótsze kawałki. Włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wywaru mięsnego i dusić do miękkości.

Włoszczyznę obrać, pokrajać w cienki makaronik, dodać posiekane cebule, przesmażyć na margarynie, włożyć do garnka z duszącą się kapustą i gotować razem jeszcze 15 min.
Wywar mięsny zagotować, dodać miękką kapustę i jeszcze chwilę pogotować razem.
Dodać pastę pomidorową, roztarte ząbki czosnku, przyprawić surowym sokiem kapuścianym, solą i posiekaną zieleniną. Przed podaniem podprawić zasmażką z topionej słoniny i mąki. Podawać z kulebiakiem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Zojka2009-01-26 10:40
Uważam, że przepis jest b. dobry - zaraz zabieram się do gotowania. Wywar zrobię na wędzonym boczku - też jest dobry - próbowałam. Bardzo lubię kapuśniaczek.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl