Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 26 kwietnia 2018. Imieniny: Marii, Marzeny, Ryszarda
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 ryba (po oczyszczeniu - 60 dag)
  • 40 dag warzyw mieszańych (marchew, pietruszka, seler, cebula)
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • sok cytrynowy
  • 4 łyżki umytej drobno posiekanej naci pietruszki
  • 3 łyżki masła
Przepis:

Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawić, wykrajać skrzela i oczy, odciąć płetwy. Oczyszczoną rybę umyć zewnątrz i wewnątrz jamy brzusznej i lekko natrzeć solą. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać, włożyć do wanienki do ryb z wrzącą osoloną wodą. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 min. Do wrzątku włożyć przygotowaną rybę, dodając rozkruszony listek laurowy i nieco mielonego pieprzu. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu leszcza - 40 min, karpia - 50 min. Masło stopić, dodać posiekaną zieloną pietruszkę, zagotować, nie rumienić, odstawić. Dodać 2-3 łyżki soku cytrynowego i tyleż wywaru z ryby, wymieszać, przyprawić solą i odrobiną pieprzu. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać równomiernie sosem pietruszkowym. Obłożyć dookoła ziemniakami z wody (1-2 na porcje). Podawać z dodatkiem sałatek lub surówek. Przyrządzoną w ten sposób rybę można ostudzić. Podawać z sałatkami. Wywar warto wykorzystać jako rosół.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl