Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 stycznia 2018. Imieniny: Dominiki, Mateusza, Wincentego
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 karp (po oczyszczeniu - 60 dag)
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżka oliwy
  • 15 dag cebuli
  • 30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler)
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • 2-3 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki
Przepis:

Karpia umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odkrajać płetwy i ogon. Wykrajać skrzela i oczy. Umyć starannie. Pieczarki umyć, oczyścić, pokrajać a kostkę, wsypać do wrzącej wody, doprowadzić do zawrzenia, odcedzić, wsypać do rondelka, dodać oliwę, chwilę poddusić, mieszając i przyprawić do smaku solą. Warzywa umyć oczyścić, opłukać, pokrajać, włożyć do wanienki do gotowania ryb, zalać wrzącą wodą, osolić. Gotować pod przykryciem ok. 15 min. Wnętrze jamy brzusznej ryby oprószyć pieprzem, natrzeć solą, a następnie napełnić przygotowanymi pieczarkami, spiąć starannie szpilkami do drobiu lub zszyć tak, aby płaty skóry (przeciętej) wzajemnie się na siebie nakładały. Przygotowaną rybę włożyć do wrzącego wywaru. Przykryć, gotować na małym ogniu przez ok. 45 min. Ugotowaną rybę wyjąć za pomocą łopatki, ułożyć na ogrzanym półmisku, posypać pietruszką, obłożyć ziemniakami z wody (1-2 na porcję). Ugotowaną w ten sposób rybę kraje się ostrym nożem w poprzek na dzwonka i nakłada na talerz razem z pieczarkami. Podawać z dodatkiem surówki z zielonej sałaty lub cykorii. Wywar z ryby wykorzystać na zupę.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl