Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 września 2018. Imieniny: Bogusława, Liwiusza, Tekli
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 kg karpia
  • pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • sól
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina

    Szary sos:
  • 3 dag migdałów
  • 3 dag rodzynek
  • 2 goździki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • kawałeczek listka laurowego
  • sok z 2 cytryn
  • 3 dag piernika
  • kieliszek czerwonego wina
  • 4 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 500 ml wywaru z ryby
  • 2 suszone śliwki
  • 2 łyżki cukru (na karmel)
  • sól
Przepis:

Jarzyny oczyścić, zalać wodą i ugotować wywar.

Sprawić karpia, odciąć głowę.
Głowę (bez oczu) oraz pokrojonego na dzwonka karpia włożyć do wywaru, wlać wino.
Posolić i gotować na małym ogniu, aż będzie miękki.
Pozostawić w wywarze, aby nie wystygł.

Sos:
Z mąki i masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić wywarem z ryby.
Dodać przyprawy, piernik szczyptę cukru, śliwki, sok z cytryny i gotować aż nabierze korzennego zapachu.
Wlać do sosu wino, dodać sparzone rodzynki i posiekane migdały.
Z cukru przygotować karmel, połączyć z sosem.
Doprawić do smaku solą.
Sosem polać karpia.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl