Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 stycznia 2018. Imieniny: Erwiny, Henryka, Mariusza
średnia ocena: 1.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • filet z karpia (z połówki ryby)
  • 8 szt. kapeluszy prawdziwków
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ kostki masła (5 dag)
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
Przepis:

Dobrze umyty i oczyszczony z ości filet posolić, skropić sokiem z cytryny, olejem.
Ułożyć w szczelnie zamykanym szklanym naczyniu i posypać pokrojoną w plasterki cebulą i marchewką. Trzymać w lodówce 24 godziny (przewrócić kilka razy).

Grzyby namoczyć na 2 godziny, a potem ugotować w małej ilości wody. Odcedzić.

Karpia oczyścić z cebuli i marchewki. Osuszyć.
Posypać pieprzem. Oprószyć mąką, strącić jej nadmiar.

Na patelni rozgrzać masło (najlepiej wcześniej je sklarować) i smażyć na rumiano karpia, obracając go.
Pod koniec smażenia dołożyć na patelnię prawdziwki i obsmażać je obok ryby przez ok. 5 minut.
Podawać z cząstką cytryny, ziemniakami i kapustą z grzybami.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl