Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 kwietnia 2018. Imieniny: Bony, Horacji, Jerzego
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • karp o wadze 3 kg
  • 2 1/2 szklanki oleju
  • 2 pęczki cebuli dymki
  • 1 łyżeczka chilli lub ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki czystej wódki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki wrzącej wody
Przepis:

Oczyszczonego karpia zfiletować. Mięso pokrajać w poprzek na 5 cm paski, wypłukać, osuszyć. (Można obtoczyć w mące.) Cebulę dymkę pokrajać w 5 cm kawałki. Olej wlać na gorącą patelnię, mocno rozgrzać, kłaść paski ryby, smażyć do zrumienienia, przewrócić, smażyć z drugiej strony. Wyjąć, osączyć z oleju, przełożyć na talerz. 2-3 łyżki oleju wlać na czystą patelnię, mocno rozgrzać, wsypać cebulę dymkę i chilli, mieszając smażyć 30 sek, wlać sos sojowy, wódkę, dodać sól i cukier oraz wodę, zamieszać, doprowadzić do wrzenia. Włożyć smażoną rybę, zagotować, zmniejszyć płomień, dusić przez 15-20 min, lub do wyparowania sosu o połowę. Mieszać ostrożnie 2-3 razy. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 3-4 osób - z bułeczkami na parze
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl