Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 października 2018. Imieniny: Antonii, Ignacego, Wiktora
kategoria: wieprzowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 8 kg dobrego mięsa wieprzowego
  • 2 kg wołowiny
  • 10 dag cukru
  • 100 g spirytusu
  • 10 dag przypraw (pieprz, ziele angielskie, czosnek, majeranek, cebula)
  • cienkie jelita wieprzowe
Przepis:

Z mięsa usunąć błony i przylegający tłuszcz. Drobno je pokrajać, posypać solą, wymieszać i zostawić w bardzo chłodnym pomieszczeniu przez 2-3 dni. Po upływie tego czasu mięso przepuścić przez maszynkę, dodać cukier, przyprawy oraz spirytus i dobrze wyrabiać rękoma przez 1 godz. Masę upchać do jelit i surowe kiełbasy przechować w chłodnym miejscu przez 1 dobę. Następnie powiesić w wędzarni i wędzić w chłodnym dymie przez 2 dni, a potem - także przez 2 dni - w gorącym. Tak przygotowane kiełbasy można z powodzeniem przechowywać w chłodnym pomieszczeniu nawet przez e-10 miesięcy. Zachowują dobry smak i atrakcyjny zapach.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl