Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 26 kwietnia 2018. Imieniny: Marii, Marzeny, Ryszarda
kategoria: przetwory
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 1 papryka zielona
  • 5 marchewek
  • 1 biała rzodkiew
  • 4 długie ogórki
  • 20 rzodkiewek
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki nasion kminku
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Przepis:

Kapustę i paprykę pokroić w paski. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej na części do mizerii, a rzodkiew i marchewkę na grubych oczkach. Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć. Wszystko wymieszać w misce. Posypać przyprawami i ugnieść.
Zostawić na 2 godziny by warzywa zmiękły. Przełożyć do kamionki i dobrze ugnieść. Przykryć odwróconym do góry dnem talerzykiem deserowym i obciążyć do (np. słoikiem wypełnionym wodą) tak by sok zakrywał całkowicie kiszonkę. Zostawić na kilka dni 2-7 dni (w zależności jak mocno ukiszoną i ostrą kto lubi).

Codziennie "przebijać" kiszonkę trzonkiem od drewnianej łyżki w kilku miejscach aż do dna, tak by "oddychała". Jeśli trzeba to zbierać z góry tworzącą się pianę. Myć talerzyk i słoik we wrzątku i przykrywać na nowo. Kiszonkę można podjadać już po 48 godzinach. Jeśli wolimy ostrzejszy smak to kisić ją do 7 dni. Potem przełożyć do słoików, ubijając w nich szczelnie tak by sok zakrywał wierzch (można z wierzchu zalać odrobiną oleju by nie było dostępu powietrza). Trzymać w lodówce (nawet do miesiąca).

W oryginalnym Kim Chi poszczególne warzywa układane są warstwami na przemian. Ja wymieszałam wszystko bo zwyczajnie było mi tak wygodniej.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
Babciagramolka2009-03-18 07:38
okocza- ja kupiłam w markecie chyba w Tesco przy orientalnej żywności. Taki słoiczek kosztował ok 6-7 zł i starczył mi na długo. Pozdrawiam.
~okocza2009-03-12 12:09
Mam pytanko skąd wziosc trawe cytrynowa?

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl