Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 października 2018. Imieniny: Ambrożego, Florentyny, Gawła
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 50 dag filetów z ryby morskiej
  • 1 jajko
  • 3 dag słoniny lub tłustego boczku
  • łyżka margaryny
  • duża cebula
  • 2 kromki bułki paryskiej
  • 2 łyżki skondensowanego mleka
  • pół łyżki sproszkowanej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • Sos:
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka mleka
  • pół szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu
  • 3 łyżki kaparów lub marynowanych nasion nasturcji
  • sok cytrynowy
  • sól
Przepis:

Filety rybne zemleć w maszynce do mięsa. Słoninę lub boczek pokrajać w drobną kostkę i przesmażyć krótko na patelni. Dodać margarynę i drobno pokrajaną cebulę, znów chwilę smażyć aż cebula nabierze złocistego koloru. Kromki bulki skropić skondensowanym mlekiem i rozgnieść dość dokładnie. Wymieszać ze zmielonymi filetami, dodać jajko, sól, paprykę i posiekaną pietruszkę. Masę wyrobić dokładnie i uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego, po czym ugotować je (ok.15 min) w niewielkiej ilości wody, wkładając do wrzątku. Ugotowane klopsiki wyjąć łyżką cedzakową na półmisek i postawić w ciepłym miejscu. Przygotowanie sosu: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimnym mlekiem, wlać do wywaru rybnego i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, dodać jogurt lub zsiadłe mleko, sok cytrynowy i kapary. Klopsy przełożyć do sosu i jeszcze raz, w razie potrzeby, ogrzać na bardzo małym ogniu. Do klopsików podaje się gotowane ziemniaki i zieloną sałatę.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl