Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 stycznia 2018. Imieniny: Dominiki, Mateusza, Wincentego
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 kg ryby
  • łyżka masła lub margaryny
  • 4 łyżki śmietanki
  • 10 dag tartej bułki jajko
  • cebula, pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • sól
  • Sos:
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka wywaru z gotowania klopsików
  • pół szklanki słodkiej śmietanki
  • sok lub kwasek cytrynowy
  • 2 żółtka
  • sól
Przepis:

Rybę oczyścić, sprawić, sfiletować i razem z cebulą zemleć w maszynce. Masło stopić, wlać do śmietanki, dodaé tartą bułkę, poczekać chwilę, aż namoknie, i całość dodać do zmielonej ryby. Przyprawić solą i szczyptą zmielonego pieprzu, wbić jajko. Masę wyrobić i uformować z niej pulpety. Z kręgosłupa i płetw z dodatkiem włoszczyzny pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego ugotować wywar. Po przecedzeniu jeszcze raz go zagotować i do wrzątku włożyć pulpety. Gotować ok.10 min, po czym wyjąć cedzakiem i włożyć do gorącego sosu.
Zagotowanie sosu: Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, doprawić ją wywarem, po czym - dokładnie mieszając - dodać śmietankę i sól. Zdjąć z ognia, dodać ukręcone żółtka. Zakwasić sokiem
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl