Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 stycznia 2018. Imieniny: Felicji, Roberta, Sławy
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 2 dag masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • zielona pietruszka
  • 1 białko (piana)
  • 2 dag mąki
  • sól
Przepis:

Utrzeć tłuszcz, dodając żółtka, rozetrzeć, dodać soli i drobno krajanej pietruszki. Ubić pianę, wyłożyć do masy, przesypać mąką, wymieszać; zrobić próbę, czy ciasto jest dość gęste (jeżeli rozpływa się na wrzącej zupie, dodać trochę mąki). Metalową łyżeczkę zanurzyć we wrzącej zupie, ogrzać, na łyżeczkę nabierać małe kawałki ciasta, wkładać do wrzącej zupy, otrząsnąć ciasto uderzając o brzeg naczynia. Kluski zagotować pod przykryciem na średnim ogniu. Jeżeli mają stanowić dodatek do rosołu, gotować je na wrzącej wodzie, po ugotowaniu wymieszać w wazie z rosołem. Kluski francuskie podawać do zup, do mięsa po węgiersku. Można je podawać z sosami jako drugie danie i wtedy zwiększyć ilość produktów 4-5-krotnie.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl