Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 13 grudnia 2018. Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 20 dag sera śmietankowego
  • 1 jajko
  • 1–1 ½ szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki galaretki jabłkowej (lub musu jabłkowego słodzonego)
Przepis:

Ser, mąkę (ilość mąki zależy od wilgotności sera), jajko i szczyptę soli wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na 14 części.
Każdy kawałek uformować w kulkę, rozpłaszczyć ją, w środku placuszka zrobić palcem niewielki dołek, a wokół niego zaznaczyć wykałaczką "promyczki".

Gotować kluski na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową. W czasie gotowania klusek na patelni rozgrzać masło, włożyć na nie utarte na tarce jarzynowej (grube oczka) jabłko i galaretkę jabłkową. Dusić 3 minuty.
Podawać kluski ułożone na sosie jabłkowym kładąc dla dekoracji na środek każdej kluski kleks ciemnego dżemu.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl