Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2018. Imieniny: Emilii, Julinana, Konstancji
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana (¼ objętości ziemniaków)
  • szczypta soli
Przepis:

Ziemniaki obrać i ugotować. Dobrze odcedzić. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków (lub zmielić w maszynce). Uformować z ziemniaczanej masy kopczyk. Przedzielić go na 4 części. Włożyć do miseczki 1 część by zobaczyć ile miejsca zajmuje. Dodać te ziemniaki do reszty, a w miseczce odmierzyć tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków.
Wyrobić ziemniaki z mąką lekko je soląc. Wałkować w rękach kuleczki – w każdej robić palcem dołek uciskając ciasto.

Gotować na osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju - 3 minuty od wypłynięcia. Niektórzy dodają do ciasta jajko. Trzeba wtedy dodać więcej mąki. Moim zdaniem kluski bez jajka są delikatniejsze. Można je podawać jako dodatek do II dania lub jako samodzielne danie np. z zasmażaną kapustą kiszoną, okraszone skwarkami z boczku.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~smakosz2010-05-07 18:07
niam niam pycha
Babciagramolka2009-05-09 12:17
Proponuję przeczytać przepis do końca - tam jest wyraźnie napisane z czym podaje się kluski śląskie. A pietruszka jest nie dla smaku tylko dla dekoracji + witaminki C.
~kluskofan2009-05-08 20:39
klusek sląskich nie podaje z pietruszką tylko z sosami

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl