Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2018. Imieniny: Bernarda, Sabiny, Samuela
kategoria: przetwory
średnia ocena: 4.67
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 kg żurawiny
  • ½ kg cukru
Przepis:

Żurawiny umyć. Wsypać do rondla. Lekko rozgnieść. Wsypać cukier.
Smażyć na małym gazie mieszając, aż sok odparuje, a masa zrobi się szklista i gęsta.

Gorącą konfiturę kłaść do czystych, wyparzonych słoiczków.
Słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Nie trzeba wekować bo żurawiny zawierają dużo pektyny.
Smak żurawiny doskonale komponuje się ze smakiem pieczystego, zarówno na zimno jak i na ciepło.
Doskonałe są sosy z dodatkiem żurawiny (np. majonez lub chrzan).
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~badzia2011-10-18 14:16
super prosty i super smaczny
~ketyz2011-10-16 20:03
jest pyszna!!!
~mysia2011-08-22 11:22
jest fantastyczna
~Gabi2010-10-06 19:24
po prostu smaczny i prosty w przygotowaniu
~andy2010-10-05 20:33
Dobrze jest dodać wędzone (suszone śliwki, kwaśne jabłka, ewentualnie gruszki i (ale to już rozpusta) czerwone wytrawne wino. Poza tym cukier dodaję już do dobrze wysmażonych żurawin. Smacznego!
~siwa2010-09-28 15:43
ok przepis prosty i szybki do zrobienia
~jola2009-11-17 17:52
SUPER!!!
~Mila2009-11-06 17:20
Prosty, za to fajny przepis, bez wydziwiania - czyli taki, co to zawsze wychodzi :-)

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl