Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 października 2018. Imieniny: Jadwigi, Leonarda, Teresy
kategoria: przetwory
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1-2 arbuzy (około 5 kg)
  • 1 kg cukru
  • 1/3 laski wanilii lub 1 cukier
  • waniliowy (1,6 dag)
Przepis:

Arbuzy umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki i wyciąć z nich różowy miąższ.
Z białego miąższu, tuż przy skórce, wydrą­żyć okrągłą łyżeczką 1 kg kulek.

Do szerokiego rondla z grubym dnem włożyć arbuzowe kulki i wsypać cukier. Ron­del przykryć lnianą ściereczką i odstawić do lodówki na 2 godz. Następnie zawar­tość rondla wymieszać i dodać wanilię. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż ar­buz stanie się szklisty.

Gorące konfitury kłaść do wyprażonych słoików twist i za­kręcać. Pozostawić do wystudzenia do góry dnem. Osączone z syropu kawałki arbuza można dodawać do ciasta jako cykatę.
źródło przepisu: "Domowe nalewki i przetwory - 53 przepisy na nalewki, konfitury, dżemy, marynaty"
przepis dodany przez: Termar

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Aseret2009-06-27 08:29
Czerwona czy różowa część składa się z bardzo duuużej ilości wody i nadaje się tylko do zjedzenia.
~Jotaka2009-06-24 21:09
A co z czerwoną częścią? Bo w przepisie mowa jest tylko o kulkach z białego miąższu, które smażymy. Czy resztę zjeść na surowo?

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl