Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 stycznia 2018. Imieniny: Felicji, Roberta, Sławy
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 1.00
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
Przepis:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie jak trochę przestygną przecisnąć je przez praskę albo zmielić, żeby nie było grudek i dobrze się łączyły z pozostałymi składnikami.
Ziemniaki najlepiej przygotować poprzedniego dnia.

Do ziemniaków dodać mąkę i jajka. Całość wymieszać, a następnie posolić i można również troszkę popieprzyć.
Tak gotowe ciasto - może przyklejać się troszkę do dłoni, ale nie należy dodawać większej ilości mąki.

Na stolnicę wysypać trochę mąki, aby na niej formować kopytka. Z miski wyciągać po kawałku ciasta - wielkości dłoni.
Na stolnicy, formować z niego wałek o średnicy do 2cm. Następnie przecinać go na nieduże kawałeczki w poprzek, tworząc kopytka.
Czynności powtarzać, aż skończy się przygotowane ciasto.

W garnku zagotować wodę, lekko posolić. Gotowe kopytka wrzucać na gotującą się wodę. Podczas wrzucania kilka razy delikatnie zamieszać, aby kopytka się nie posklejały.

Kopytka gotuje się kilka minut, od wypłynięcia gotować jeszcze z 2 minuty.

Podawać z sosem grzybowym, cebulką albo skwarkami.
Są doskonałym dodatkiem do dania głównego.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl