Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 lipca 2018. Imieniny: Magdaleny, Mileny, Wawrzyńca
kategoria: wołowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 50 dag wołowiny bez kości
  • 30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler)
  • 10 dag cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • majeranek
  • estragon
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
Przepis:

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać, zemleć dwukrotnie w maszynce. Cebulź i czosnek obraę, opłukaę, posiekaę bardzo drobno, dodaę do miźsa. Masź posolię, dodaę nieco pieprzu i starannie wyrobię drewnianą łyżką lub robotem elektrycznym. W czasie wyrabiania dodawaę stopniowo zimną wodź (ok. 3 szklanki). Z wyrobionej masy formować owalne lub okrągłe porcje. Spłaszczać je na desce zwilżonej wodą i kształtować okrągłe lub owalne kotlety. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku włożyć kotlety, przekładając warzywami i oprószając rozkruszonym majerankiem z estragonem i bazylią. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 min. W czasie gotowania płyn powinien odparować. Sprawdzić smak i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Gotową potrawź wyłożyę na półmisek, obkładając kotlety warzywami. Podawaę z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 łyżki na porcjź) i z surówką z kwaszonych ogórków lub z sałatką z buraczków.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl