Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 września 2018. Imieniny: Bogusława, Liwiusza, Tekli
kategoria: potrawy mięsne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • 3 cebule
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka średniej wielkości
  • mleko do namoczenia bułki
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • ziarenka smaku (jarzynka lub Vegeta)
  • bułka tarta do panierowania
  • smalec do smażenia
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 korniszony
  • 2-3 plasterki wędzonki ( lub kawałek kiełbasy)
  • 5 suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna jałowca
  • 1 kostka bulionu wołowego Knorra
  • ½ litra wody
Przepis:

Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Rozdrobnić. 2 cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto. Mięso wyrobić z podsmażoną cebulą, bułką, jajkiem. Doprawić majerankiem, pieprzem i Ziarenkami smaku. Formować kotlety (z tej porcji 12 sztuk) i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano. Podsmażyć na rumiano kapelusze i ogonki pieczarek. Suszone grzyby namoczyć i pokroić w paseczki. 1 cebulę pokroić w "piórka" i usmażyć na złoto. Korniszony usiekać w słupki. Wędzonkę (lub kiełbasę) pokroić w paseczki. Wszystkie składniki: pieczarki, cebulę, grzyby suszone, wędzonkę, korniszony, ziele angielskie, jałowiec, ziele angielskie, bulion Knorra zalać wodą i dusić ok. 20 minut. Włożyć w sos usmażone kotlety i dusić ok. 10 minut. Doprawić sos do smaku.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Nina2010-02-20 15:39
super

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl