Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 czerwca 2018. Imieniny: Bogny, Rafaeli, Rafała
kategoria: dziczyzna
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 4 porcje królika,
  • 1 szklanka czerwonego wina,
  • 1 płaska łyżka przyprawy "Vegeta" lub podobnej,
  • 10 mięsistych suszonych śliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 goździk,
  • 1 łyżka dobrego oleju (np. sojowego),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka śmietanki,
  • 1 łyżeczka galaretki porzeczkowej,
  • 1 łyżka mąki,
  • 5 dag masła,
  • 3 pieczarki,
  • sól i pieprz do smaku
Przepis:

W przeddzień zamarynować pokrojonego królika w zalewie z wina (w zastępstwie można wziąć wodę zakwaszoną octem winnym), roztartego czosnku, cebuli i goździków. Wrzucić razem śliwki do namoczenia. Rozgrzać w szybkowarze masło, obrumienić na nim wyjęte z zalewy i osuszone w ściereczce kawałki królika, obsypane przed zrumienieniem mąką, wlać zalewę, w której moczył się królik wrzucić pieczarki, wypestkowane śliwki, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru sos wymieszać dobrze z galaretką porzeczkową i śmietanką. Podawać królika polanego sosem.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl