Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 kwietnia 2018. Imieniny: Jarosława, Konrada, Selmy
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: kamila1234
    Składniki:

  • 2 paczki krakersów (można je zastąpić herbatnikami, ale tu mi pasują krakersy)
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 3-4 łyżki kawy cappucino smakowego
  • 10 dkg orzechów laskowych krojonych
  • 3/4 litra kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 torebki "śmietana-fix"
  • krem karpatkowy
  • opakowanie bezów podłużnych
  • 2 czekolady deserowe
  • 1/4 kostki margaryny (ja używam tutaj Kasi)
Przepis:

Mleko w puszkach gotować ok. 2 godzin, chyba że ktoś trafi na masę krówkową - gotową.
Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć warstwę krakersów. Posmarować ciastka jeszcze ciepłą masą krówkową. Następna warstwa krakersów i znów masa krówkowa. Na nią rozsypać 2 łyżeczki capucino.

W tym miejscu należy przygotować krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu (w upały daję do niego 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny-ale to mój pomysł i nie jest konieczne). Na końcu ubijania dodaję do kremu posiekane orzechy laskowe i całą masę wysmarowuję na masę krówkową. Znowu posypuję cappucino i na wierzch ubitą śmietanę z fixem i rozpuszczoną uprzednio i ostudzoną koniecznie żelatyną.
Równo rozsmarować i poukładać bezy (nie koniecznie podłużne-ale ja takie wolę).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z margaryną - dokładnie połączyć. Odczekać aż trochę ostygnie i polać bezy na cieście.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
czekoladka1452008-11-27 11:28
Gdy zrobiłam ten przysmak to łakomczuchy się ujawniły i nic dziwnego.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl