Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 września 2018. Imieniny: Januarego, Konstancji, Leopolda
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 15-20 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru

    Na nadzienie:
  • 1 opak budyniu waniliowego
  • mleko
  • 25 dag miękkich owoców (truskawki, maliny, agrest, jagody, czereśnie - mogą być mrożone)
  • 1 opak galaretki owocowej
Przepis:

Wyrobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałek o średnicy 3 cm. Podzielić każdy na 16 równych plasterków i wylepić nimi foremki babeczek.
Foremki ułożyć na blasze i piec w gorącym ok 220 st.C piekarniku 15-20 minut na złoty kolor.

Po upieczeniu ustawić na stolnicy "do góry nogami", a gdy przestygną lekko uderzać trzonkiem noża w dno foremek i wyjąć babeczki. Nie ruszać dopóki nie ostygną.

Przyrządzić budyń wg przepisu na opakowaniu i lekko ostudzić. Owoce umyć, osączyć. Babeczki napełniać budyniem bezpośrednio przed podaniem, a na wierzchu ułożyć owoce, polać tężejącą galaretką (przygotowaną w mniejszej o 1/3 ilości wody, niż podana na opakowaniu). Wstawić do lodówki na minimum 20 minut.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl