Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 października 2018. Imieniny: Edwarda, Marleny, Seweryna
kategoria: wieprzowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 25 dag zmielonej średnio tłustej wieprzowiny
  • 25 dag pekińskiej lub włoskiej kapusty
  • 1 1/2 dag przezroczystego makaronu nitek lub wermiszelu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżką wody
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka czystej wódki
  • 1 łyżka posiekanej cebuli dymki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przepis:

Kapustę pokrajać w 2 cm paski; pekińską wypłukać, osączyć; włoską wsypać na wrzącą wodę, trzymać 30 sek na średnim ogniu, odcedzić, wypłukać pod zimną wodą, pozostawić w cedzaku. Przezroczysty makaron zalać gorącą wodą na 10-15 min. osączyę, pociąę na 30 cm kawałki. Nitki gotowaę 5 min odcedzię, przepłukaę, osączyę. Miźso wymieszaę z cebulą dymką, imbirem, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki glutasoli lub substytutu, pieprzem i mąką ziemniaczaną rozprowadzoną wodą i łyżką sosu sojowego, mieszaę w jedną stronę aż powstanie jednolita lepka masa. Dodać łyżkę sosu sojowego, mieszać do połączenia. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Płaski, szeroki garnek postawić na gazie. Wlać 4 szklanki wrzącej wody, dodać kapustę, doprowadzić do zagotowania. Kłaśę kulki pojedynczo w gotującą siź kapustź, doprowadzię do zagotowania. Wlaę wódkź. Dodaę makaron przezroczysty nitki lub wermiszel, gotowaę 15 min na małym ogniu. Przyprawię solą do smaku, 1/2 łyżeczki glutasoli lub wybraną przyprawą, gotowaę 2 min. Posypać szczypiorkiem. Podawać na gorąco w zupie. Proporcje: dla 4 osób - z ryżem jako danie główne
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl