Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 października 2018. Imieniny: Hanny, Klementyny, Łukasza
kategoria: drób
średnia ocena: 1.00

    Składniki:

  • 1 młoda kura około 1 1/2 kg
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki czystej wódki
  • 1/2 łyżeczki glutasoli; "Vegety" lub "Jarzynki"
  • 1 cebula dymka pokrajana w 3 cm kawałki
  • 2 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (dowolnie)
  • 1 mały kalafior
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Przepis:

Oczyszczoną i wypłukaną kurę włożyć do garnka, wlać tyle wody, aby ją tylko przykryć, doprowadzić do wrzenia, gotować na dużym ogniu 2 min, zebrać szumowiny, zmniejszyć płomień, gotować 5 min. Wyjąć kurę, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, odstawić. Garnek z wywarem odstawić na 10 min. Wywar przecedzić do czystego garnka przez- 3 warstwy zwilżonej gazy, włożyć kurę, doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą, wódką, cebulą dymką, sosem sojowym i imbirem, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 2 godz. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, podzielić na różyczki. Dodać glutasól lub przyprawę do rosołu, trzymać na małym ogniu 2-3 min. Przełożyć kurę do dużej wazy dodać różyczki kalafiora, posypać zieleniną, polać rosołem, podawać natychmiast. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z ugotowanym gorącym makaronem
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl