Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 kwietnia 2018. Imieniny: Bony, Horacji, Jerzego
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 1/2 -2 kg kurczak
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 mała kostka rosołowa (kurza)
  • 4 plasterki świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz do smaku
  • 5 - 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 całe gwiazdki anyżu lub 2 łyżeczki kopru włoskiego
Przepis:

Wodę w dużym garnku doprowadzić do wrzenia. Włożyć oczyszczonego kurczaka, gotować na małym ogniu 8 min. Odcedzić, osączyć, włożyć do małej brytfanny. Wlać wodę, dodać rozkruszoną kostkę rosołową, imbir, sól, cukier, pieprz, sos sojowy i anyż, zagotować na kuchence. Przykryć brytfannę z kurczakiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i piec 30 min. Obrócić ptaka, zmniejszyć temperaturę do 180|C, piec 25 min, obrócić i piec dalsze 25 min. Kurczaka polewać sosem po każdym obróceniu. Wyjąć, podzielić na małe kawałki, polać sosem. Podawać na gorąco. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z ryżem i potrawą z warzyw
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~szkapcia:)2009-04-29 12:34
brak zdjecia i dla tego taka ocenka:) ale glowa do gory;*

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl