Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 stycznia 2018. Imieniny: Felicji, Roberta, Sławy
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • kurczak (około 1 kg)
  • 2 pory (tylko biała część)
  • 1-2 łyżeczki przyprawy chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • 1/2 łyżki glutasoli lub 1 1/2 łyżeczki "Vegety" lub "Jarzynki"
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 1/2 szklanki oleju do smażenia
  • 2 szklanki wrzątku
Przepis:

Kurczaka podzielię na 12 -16 kawałków, natrzeę 2 łyżeczkami sosu sojowego i 1/2 łyżki alkoholu, odstawić na godzinę. Wypłukane pory przeciąć wzdłuż na 4 części, każdą pokrajać na 3-4 cm kawałki. Olej wlać na głęboką, gorącą patelnię, mocno rozgrzać na dużym ogniu, włożyć kawałki kurczaka, smażyć do zrumienienia (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie), wybrać, osączyć, odstawić. Olej zlać z patelni zostawiając 2-3 łyżki, rozgrzać na dużym ogniu, wsypać porý, mieszając smażyć na złoty kolor, wsypać przyprawę chilli, zamieszać, wlać 2 szklanki wrzącej wody, przyprawić pozostałym sosem sojowym i alkoholem, glutasolą lub substytutem i cukrem, włożyć kawałki kurczaka, przykryć, dusić do miękkości około godziny. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie główne, z ryżem
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl