Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 kwietnia 2018. Imieniny: Jarosława, Konrada, Selmy
kategoria: napoje
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • ½ kg chleba razowego (najlepiej takiego na zakwasie)
  • 3,5 litra wody
  • 2 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki rodzynek
Przepis:

Pokrojony na kromki chleb wysuszyć w piekarniku. Włożyć do dużego kamiennego garnka. Zalać wrzącą wodą. Przykryć gazą i zostawić na 24 godziny. Przecedzić.

Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, dodać do zaczynu. Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie (mała ilość) i też wlać do garnka. Ponownie zawiązać gazą. Po upływie doby znów przecedzić. Rozlać do butelek (lub słoików) wkładając do każdej kilka rodzynek.
Jeszcze przez dobę trzymać w cieple. Potem wynieść w chłodne miejsce.

Do picia nadaje się po 3 dniach. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Przechowywany w lodówce nadaje się do spożycia przez miesiąc (tyle, że tak długo na pewno nie wystoi).
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl