Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 października 2018. Imieniny: Hanny, Klementyny, Łukasza
kategoria: inne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 20 dag suchych płatów lazanii
  • 2 czubate łyżki startego parmezanu lub żółtego sera warmińskiego

    Sos boloński:
  • 3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki rosołu bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • oregano
  • tymianek
  • bazylia
  • pieprz
  • sól

    Sos beszamelowy:
  • 8 dag masła
  • 8 dag maki
  • 1 litr mleka
  • sól
  • pieprz
  • utarta gałka muszkatołowa
Przepis:

Cebulę drobno pokroić i wraz z rozgniecionym czosnkiem podsmażyć na oliwie lub oleju.
Dodać mielone mięso umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć kilka minut.

Płaty ciasta na lazanię krótko obgotowujemy w osolonej wodzie.
Następnie dołożyć sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, gotować 30 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać przyprawy ziołowe.

Przyrządzić beszamel: w rondlu roztopić masło i mieszając drewnianą łyżką, wsypać mąkę, chwilkę podgrzewać. Rondel zdjąć z ognia, wlać zimne mleko i mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciągle mieszamy, gdyż beszamel bardzo łatwo się przypala - gotujemy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy go do smaku i przecieramy przez sito.

Do wysmarowanej tłuszczem blaszki, w której będziemy zapiekać lazanię, wlewamy trochę beszamelu i układamy na przemian: płaty lazanii, sos mięsny, beszamel, ser - aż do wyczerpania składników. Zapiekamy 30 minut w piekarniku do temperatury 180-200 stopni C.
źródło przepisu: Poradnik domowy
przepis dodany przez: Termar

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl