Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 października 2018. Imieniny: Ambrożego, Florentyny, Gawła
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 4 dzwonka świeżego łososia (po 15 dag)
  • 4 średnie pory
  • 250 ml bulionu jarzynowego (z kostki)
  • 5-6 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przepis:

Kawałki łososia opłukać, osuszyć, obficie skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).

Pory oczyścić, odciąć korzonki i górne końce ciemnozielonych liści. Przekroić wzdłuż, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić w półplasterki. W płaskim szerokim rondlu rozgrzać olej, włożyć rozdrobnione pory i smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż pory staną się szkliste.

Na warstwie porów ułożyć kawałki przygotowanego łososia, wlać gorący bulion jarzynowy. Dusić przez mniej więcej 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Kawałki łososia wyjąć, ułożyć na czterech ogrzanych talerzach. Dookoła ryby rozłożyć pory. Pozostały z duszenia sos wymieszać ze śmietaną (ewentualnie doprawić solą i pieprzem). Polać pory, posypać natką.
Podawać z dodatkiem pieczywa lub ryżu.
W ten sam sposób możesz przyrządzić szczupaka. Pamiętajmy tylko, by rybę przyprawić dopiero po pokrojeniu na dzwonka.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl