![]() Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
|
ZAPROSZENIE wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 stycznia 2021. Imieniny: Arnolda, Dory, Pawła
|
Szukaj:
|
kategoria: ciasta średnia ocena: 5.00 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Makowiec![]()
Przepis: Przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, połącz z letnim mlekiem. Dodaj 10 dag mąki, wymieszaj. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. Do rozczynu dodaj jajko, utarte z cukrem żółtko oraz stopione i ostudzone masło. Wyrób, przykryj, odstaw na 20 minut. Przygotuj masę: mak ugotuj na wodzie lub mleku około 30 minut. Odcedź, trzykrotnie zmiel mak. Dodaj stopione masło, miód i bakalie, wymieszaj. Podsmaż w rondelku cały czas mieszając, przestudź. Dodaj sztywną pianę z białek, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na prostokąty. Posmaruj masą, zwiń dwa ciasne rulony. Przełóż na natłuszczone i wysypane mąką blaszki, ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe makowce możesz polukrować. ![]()
oceń przepis :
wystaw komentarz :
komentarze :
Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy
|
![]() Najczęściej oglądane Najwyżej oceniane Ostatnio dodane
|
Regulamin | 2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl |