Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 stycznia 2018. Imieniny: Erwiny, Henryka, Mariusza
średnia ocena: 4.25
autor zdjęcia: krysia
    Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
  • 50 dag maku
  • 25 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 dag drożdży
  • olejek migdałowy

  • polewa czekoladowa
Przepis:

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Na początek masło utrzeć z cukrem, a dalej ucierając dodawać stopniowo żółtka, mąkę i na końcu pianę ubitą z białek.

Mak trzeba opłukać, następnie sparzyć i przemielić przez maszynkę 2-3 razy. Dodać cukier, żółtka i pokruszone drożdże, olejek i pianę ubitą z białek.

Na prostokątną blachę wyłożyć połowę przygotowanego ciasta, na nie nadzienie makowe i na wierzch pozostałą część ciasta. Piec około 50 minut w 180 stopniach C.
Po ostygnięciu, polać ciasto polewą czekoladową, robiąc na wierzchu różne wzorki.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~madziq2012-12-20 17:24
To ciacho znam od wileu lat i jest rewelacyjne!!! na 5 plus!!!!!!
~kuchareczka2012-03-21 20:25
Jest PRZEPYSZNY! Oceniam na 5
~kaka90992009-12-22 13:41
nie wiem czy go zrobieeee......... muszę się zastanowić!!:D

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl