Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 listopada 2018. Imieniny: Edmunda, Marii, Marka
kategoria: wielkanocne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ½ kostki miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 czekolady
  • konfitura wiśniowa
  • ozdoby z marcepanu lub lukru
  • kolorowe wiórki kokosowe
  • kandyzowane owoce
  • ozdoby z czekolady
  • pisaki do ciast
Przepis:

Mąkę zmieszać z cukrem. Dodać żółtka, śmietanę i zimne masło pokrojone w wiórki.
Nożem usiekać ciasto starając się zrobić to jak najszybciej.
Foremkę (wielkości tortownicy) do pieczenia wysmarować masłem.
Od ciasta odciąć 1/3.
Większą częścią wykleić foremkę. Z mniejszej zrobić wałeczek i obkleić nim brzegi foremki.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez 35-40 minut aż się zrobi złote. Wyjąć ostudzić.

Roztopić czekoladę dodając do niej łyżkę wody. Środek mazurka posmarować konfiturą. Wylać na nią ciepłą czekoladę. Przykleić ozdoby.
Posypać wiórkami. Dokończyć dekorowanie pisakami do dekoracji ciast.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl