Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 13 grudnia 2018. Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
kategoria: dziczyzna
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Czas przyrządzania i gotowania - około 2 godzin, marynowanie mięsa - 6 godzin.
  • 800 g mięsa z przedniej ćwiartki jelenia
  • 80 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki czerwonego octu
  • 2 cebule, 2 łodygi selera i 1 marchew
  • szałwia i rozmaryn
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przepis:

Jeleninę pokrojoną na kawałki umieścić w glinianym garnku, skropić octem, obłożyć pokrojonymi jarzynami (bez cebuli), posypać ziołami i zalać winem. Pokrojoną cebulę smażyć na małym ogniu w garnku z połową przygotowanej porcji masła, dodając kilka łyżek wody. Mąkę wymieszaną z resztą masła włożyć do garnka z podsmażoną cebulą i lekko zrumienić. Następnie do zrumienionej cebuli dolać pół łyżki wazowej wody, dodać cukier i gotować 3 minuty. Kawałki marynowanego mięsa odsączyć, obtoczyć w mące i kłaść na patelnię z rozgrzaną oliwą, a następnie podsmażyć z obu stron na dużym ogniu. Podsmażone kawałki jeleniny posolić, popieprzyć, włożyć do garnka z cebulą, dodać 1/3 jarzyn z marynaty i gotować dolewając część marynaty. Ugotowaną jeleninę przełożyć do rondla i trzymać w ciepłym miejscu, żeby nie wystygła. Przygotować sos z przetartych jarzyn i wywaru. Jeleninę podawać gorącą, polaną sosem.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~sirrobin62007-05-21 22:18
kiedy juz upolujecie jelenia to warto siegnac po ten przepis.... warto sie troche pomeczyc ale efekt jest rewelacyjny, prawdziwe krolewskie danie.... pozdrawiam mysliwych, darz bor!!

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl