Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2018. Imieniny: Emilii, Julinana, Konstancji
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 6 łyżek zmielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 4 średnie pieczarki
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • skórka wędzonej słoninki
  • masło
Przepis:

Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki, proszku do pieczenia, jajka, mleka i szczypty soli. Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało. W tym czasie usiekać cebulę i podsmażyć ją na 1 łyżce oliwy na złoto. Dodać do cebuli bardzo drobno usiekane pieczarki. Smażyć. Wrzucić natkę i mięso. Doprawić solą pieprzem, majerankiem. Zdjąć z patelni. Średniej wielkości patelnię (najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników) postawić na gazie i mocno rozgrzać. Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła. Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie. Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej, a następnie z drugiej strony (przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte).

Zdjąć z patelni na talerz. Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników. Na każdego kłaść 2 łyżki farszu. Zwijać w kopertę, rulonik, lub rurkę. Podsmażyć na rumiano na maśle bezpośrednio przed podaniem. Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia i surówką.

Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad:
1) na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
2) 1 jajko na 10 naleśników (jak ma być więcej dodać 2)
3) Na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka (zależy od wielkości jajka)
4) Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
5) Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
6) Najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła (łyżką) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki (bo zawsze jakiś może nie wyjść, a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli)
7) Inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników (Np. 4 + 4 + 3 + 5 = 16) i przeliczenie tego na ilość składników. Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki.
8) Jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik, ani pół łyżki farszu nie zostanie.
9) Patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu (wtedy nie przywierają)
10) Takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Andrzej2009-07-28 18:32
Bardzo smaczne
~jo2008-11-07 23:51
Babciugramolko! Bardzo dziękuję za taki szczegółowy i inteligentny :) przepis!

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl