Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 kwietnia 2018. Imieniny: Bony, Horacji, Jerzego
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 8 łyżek musu jabłkowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki mleka
  • 8 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • cukier
  • ¼ paczki wiórek kokosowych
  • 8 łyżek bitej śmietany
  • 1 łyżka oliwy + trochę oliwy do natłuszczenia patelni
Przepis:

Z jajka, wody, mleka, mąki, 1 łyżki oliwy, proszku do pieczenia i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Rozgrzać dobrze natłuszczona oliwą patelnie średniej wielkości. Usmażyć 4 naleśniki. Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem i taką ilością cukru by był dostatecznie słodki. Na każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki musu. Składać naleśniki w kopertę (zwijać w ruloniki – wg upodobania). Zrobić bitą śmietanę (można ubić ½ szklanki śmietany kremówki mocno schłodzonej z 2 łyżeczkami cukru lub użyć bitej śmietany gotowej w sprayu). Ubić białko z 1 łyżeczką cukru na sztywną pianę i dodać do niej wiórki kokosowe. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i nastawić na grzanie od góry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na nim naleśniki. Na każdy nałożyć porcję piany z wiórkami kokosowymi. Piec ok. 8-9 minut tak by beza była złocista. Wyjąć. (Jeśli chcemy podawać na zimno to poczekać aż naleśniki ostygną). Na każdego naleśnika położyć porcję bitej śmietany. Udekorować. (Owocami, wiórkami czekoladowymi, kandyzowaną skórką pomarańczową, polewą itp.)
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl