![]() Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
|
ZAPROSZENIE wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 6 marca 2021. Imieniny: Jordana, Marcina, Róży
|
Szukaj:
|
kategoria: potrawy mięsne średnia ocena: 3.00 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nerki wieprzowe![]()
Przepis: Nerki przekroić na pół. Zalać wodą. Po godzinie wodę wymienić na świeżą. Po upływie trzech godzin nerki odcedzić. Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę. Zmienić wodę jeszcze raz. Po godzinie zlać wodę z ostatniego moczenia. Włożyć nerki do garnka, zalać 1 litrem wody, zagotować i gotować 15 minut. Odcedzić. Pokroić w talarki. Obsmażyć na rumiano na smalcu. Włożyć do rondla, dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w talarki marchew (można też utrzeć ją na tarce jarzynowej na grubych oczkach), bulion Knorra. Zalać ½ litra wody i dusić ok. 1 godziny. Gdy nerki będą miękkie zrobić rumianą zasmażkę z mąki (na smalcu) i dodać ją do nerek. Doprawić pieprzem, papryką i majerankiem. Kiedyś doprawiałam nerki maggi w płynie ale od paru lat od kiedy jest bulion cielęcy Knorra używam bulionu. Tak doprawione nerki są moim zdaniem smaczniejsze. ![]()
oceń przepis :
wystaw komentarz :
komentarze :
~peka2011-03-23 13:20 Bardzo dobre. Polecam wszystkim ten przepis. ~irenka2010-10-01 19:25 dobrze smakuja ~bronia492010-09-13 10:16 Bardzo lubimy jesc nerki. Ja najpierw wycinam moczowody,a dopiero potem je mocze, zmieniajac wode. Zas do ostatniego moczenia dodaje troche octu. Dalej postepuje podobnie jak w przepisie. Podaje z pieczywem,albo ziemniakami. ~Dziadek ramolek2010-01-30 19:20 To jest przepis dla znawców i smakoszy. Nerki trzeba dobrze wymoczyć i trochę obgotoweać. Wcześniej wykroić moczowody i błonki. Inne przepisy idą na skróty. |
![]() Najczęściej oglądane Najwyżej oceniane Ostatnio dodane
|
Regulamin | 2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl |