Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 czerwca 2018. Imieniny: Danuty, Jana, Janiny
kategoria: przetwory
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 litry wrzącej wody
  • 2 łyżki grubo mielonej soli
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 10 ząbków czosnku
  • 4 baldachy suchego kopru
  • 3 liście chrzanu
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście wiśni
Przepis:

Ogórki umyć, obciąć oba końce. Liście wiśni i chrzanu umyć. Korzeń chrzanu obrać i przekroić na kilka kawałków. Czosnek obrać z osłonek. Na dno kamionki włożyć baldachy kopru, liście wiśni i chrzanu, liść laurowy, ziele angielskie, kilka kawałków korzenia chrzanu, 5 ząbków czosnku. Na to ułożyć ogórki. Wsypać gorczycę. Położyć na wierzchu pozostały czosnek i kawałki chrzanu. We wrzącej wodzie rozpuścić sól i gorącą zalewą zalać ogórki.

Na wierzchu kamionki położyć odwrócony dnem do góry talerz śniadaniowy i obciążyć go (np. słoikiem wypełnionym wodą). Zostawić na kilka dni. Po 4 dniach nadają się już do jedzenia.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl