Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 listopada 2018. Imieniny: Edmunda, Marii, Marka
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki margaryny
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag kandyzowanych owoców (ananasy, gruszka, papaja)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • smalec do smażenia
  • sól
  • cukier puder wymieszany z waniliowym - do posypania
Przepis:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem, szczyptą soli i octem na gładką masę. Stale ucierając, wbijać po jajku.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać.
Ciasto przykryć, wstawić na około pół godziny do lodówki.
Kandyzowane owoce posiekać, dodać do ciasta.
Szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na placek grubości 3 mm. Ostrym nożem wycinać paski o wymiarach mniej więcej 20x2 cm. Każdy pasek ostrożnie zawiązać na supełek.
W szerokim rondlu rozgrzać smalec. Partiami wkładać supełki, smażyć je z obu stron ok. 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z waniliowym.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl