Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 sierpnia 2018. Imieniny: Joachima, Nory, Stefana
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżki margaryny
  • 80 ml śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • kilka świeżych lub mrożonych owoców
  • 50 g dżemu z takich samych owoców jakich używamy do omletu
Przepis:

Śmietanę lekko ubić, odstawić do lodówki na około 15 minut.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozmącić z 1/2 łyżki wody. Białka ubić na sztywną piane z cukrem pudrem.
Wlać do piany jednocześnie wszystkie żółtka i wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać startą skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać.

Tłuszcz rozgrzać na patelni, usmażyć omlet, wyłożyć na talerz, posmarować dżemem,wyłożyć na to 2 łyżki ubitej śmietany i udekorować owocami.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl