Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 kwietnia 2018. Imieniny: Ilony, Jerzego, Wojciecha
kategoria: wołowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 60 dag ozorków cielęcych
  • 50 dag warzyw mieszanych
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki
Przepis:

Ozorki umyć starannie, najlepiej wyszorować szczotką i wykrajać gruczoły ślinowe. Zagotować wodę z dodatkiem listka laurowego i zmiażdżonego ziela angielskiego, osolić. Do wrzątku włożyć ozorki i gotować pod przykryciem przez 30-40 min. Wyjąć, włożyć na chwilę do zimnej wody. Gdy ostygną, ściągnąć z nich skórę. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w makaronik. Oczyszczone ozorki włożyć do wrzącej, osolonej wody, dodać warzywa, ugotować do miękkości. Gdy płyn niemal całkowicie odparuje, dodaę mleko. Gotowaę jeszcze kilka minut. Przyprawię do smaku solą i pieprzem. Gotową potrawź wyłożyę na salaterkź, posypaę pietruszką. Podawaę z dodatkiem purée z ziemniaków (1-11/2 łyżki na porcjź) i z surówką z sałaty lub pomidorów.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl