Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 listopada 2018. Imieniny: Amielii, Idalii, Leopolda
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 7 jajek
  • 7 dag drożdży
  • 70 łyżeczek konfitury
  • 1 kg smalcu
  • cukier puder, polewa czekoladowa lub lukier
Przepis:

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami mleka, 1 łyżeczką cukru, ½ łyżeczki mąki. Zostawić, aż wyrosną. Dodać resztę ciepłego mleka i wlać do przesianej mąki. Dodać stopione masło i jajka. Wymieszać, aż ciasto stanie się matowe. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Konfiturę podgrzać by była gorąca. Z ciasta uformować wałek, Pokroić go na 70 części. Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni i kłaść na nim 1 łyżeczkę konfitury. Zlepiać. Oprószyć mąką. Układać na wysypanej mąką stolnicy zlepieniem do dołu.

Smalec rozgrzać bardzo mocno w płaskim rondlu. Pączki smażyć po kilka sztuk pod przykryciem. Gdy spód się zarumieni odwrócić i dosmażyć drugą stronę już bez przykrycia. Wyjmować kładąc na papierowych ręcznikach kuchennych by odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować. Zamiast konfitury można kłaść do środka masę budyniową lub krem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~irena2008-11-08 20:35
Już jestem po kolacji, ale tego pączka jeszcze bym zjadła,hi hi hi. Pysznie wygląda.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl