Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 kwietnia 2018. Imieniny: Ilony, Jerzego, Wojciecha
kategoria: przekąski
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 200 ml zimnej wody
  • 14 g (1 łyżka) miałkiej soli
  • 500 g dobrej jakości masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 250 g zwykłej mąki
Przepis:

Wodę wlewamy do szklanki i mieszamy razem z solą.
W rondelku roztapiamy 75 g masła na wolnym ogniu.
Mąki wsypujemy do miski. Dodajemy posoloną wodę, roztopione masło i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego spłaszczoną kulkę i wkładamy do lodówki na około 2h.

Pozostałe masło kroimy na kawałki, władamy do miski i ucieramy na gładką masę.
Utarte masło wkładamy między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia.
Wałkujemy na prostokąt grubości 2 cm i wstawiamy do lodówki.

Po 2h ciasto wyjmujemy z lodówki.
Stolnicę lekko pruszymy mąką, kładziemy ciasto i tocząc wałek w jednym kierunku wałkujemy na kwadratowy placek grubości około 2 cm (lub cieniej) tak by środek był grubszy niż boki.
Na środku rozkładamy schłodzone masło, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. Rogi ciasta trzeba połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.

Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkowujemy na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość.
Ciasto składamy na 3 części, formując prostokąt. Wstawiamy do lodówki na kolejne 2 h.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, obracamy o 90°, rozwałkowujemy na prostokąt.
Składamy na 3 części i wstawiamy znów do lodówki na co najmniej 1h.
W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 h.
Po każdym schłodzeniu ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby się nie przyklejało.
Muszę przyznać, że nie trzymam się nigdy sztywno wyznaczonego czasu chłodzenia choć ciasto lubi być dobrze schłodzone.

Ciasto przed pieczeniem wałkujemy na grubość około 3-5 mm, w zależności od upodobania.
Możemy je pokroić na dowolnej wielkości kwadraciki, trójkąty i inne dziwactwa w zależności od wkładu i jego ilości.
Następnie można spożytkować przepis z dowolnym środkiem np. puszką pasztetu (drobiowy/indyczy itp) zmieszana z szynką/mielonką i posiekaną piertuszką ale można zrobić też na słodko:).

Farsz nakładamy tak aby można było skleić wszystkie rogi ciasta razem i wierzch każdego pasztecika smarujemy rozbełtanym jajkiem aby rogi nam się nie rozkleiły a paszteciki miały złoty kolor.

Pieczemy w temperaturze 200°C (wcześniej trzeba nagrzać piekarnik!) przez około 10 - 15 minut.

Ciasto można śmiało zamrozić i szybko wykorzystać na wizytę niespodziewanych gości.

Przepis dla leniuchów:
kupić ciasto francuskie w sklepie :) i wypełnić dowolnym wkładem.

Życzę cierpliwości i smacznego!!!
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl