Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 czerwca 2018. Imieniny: Danuty, Jana, Janiny
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
Przepis jest trudny w wykonaniu
    Składniki:

  • 1/4 kg mięsa z indyka
  • ¼ kg mięsa pieczonego z kaczki
  • ¼ kg gotowanego mięsa z kurczaka
  • ½ kg wątróbki drobiowej
  • ½ kg boczku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 małego selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • ½ utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania formy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2-4 łyżki masła
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • bułka tarta
  • 1 litr wody
Przepis:

Mięso z indyka i kurczaka, warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę bulionową zalać wodą i gotować 45 minut. Wyjąć mięso i jarzyny.

Boczek natrzeć solą, pieprzem i papryką mieloną. Obsmażyć na rumiano na maśle z łyżką oleju.
Przełożyć do garnka razem z wytopionym tłuszczem.
Zalać bulionem z gotowania indyka i dusić 40 minut. Wyjąć boczek.
Pozostały w garnku wywar ostudzić i wstawić do lodówki by tłuszcz, który jest w wywarze zebrał się na powierzchni i zestalił. Potem zebrać ten tłuszcz dokładnie i odłożyć.

Wątróbkę drobiową usmażyć na rumiano na maśle z olejem. Wątróbkę zdjąć z patelni, a tłuszcz ze smażenia pozostawić.

Zmielić mięso z indyka, kurczaka, kaczki, boczek, wątróbkę, warzywa z wywaru.
Dodać jajka, tłuszcz zdjęty z wywaru w którym dusił się boczek, tłuszcz ze smażenia wątróbek. Dobrze wymieszać.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć masę mięsna. Posypać z wierzchu bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec pasztet przez 45 minut do 1 godziny.
Wyjąć. Ostudzić.
Podawać pokrojony w plastry najlepiej z sosem tatarskim.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl