Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 września 2018. Imieniny: Dory, Gerarda, Maryny
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
Przepis jest trudny w wykonaniu
    Składniki:

  • ½ kg mięsa z indyka
  • ½ kg wątróbki drobiowej
  • ½ kg boczku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 małego selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu wołowego Knorra
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 galaretka wiśniowa
  • ½ utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania formy
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 1 litr wody
  • bułka tarta
Przepis:

Mięso z indyka, warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę bulionową zalać wodą i gotować 45 minut. Wyjąć mięso i jarzyny.

Boczek natrzeć solą, pieprzem i papryką mieloną. Obsmażyć na rumiano na smalcu. Przełożyć do garnka razem z wytopionym tłuszczem.
Zalać bulionem z gotowania indyka i dusić 40 minut.
Wyjąć boczek.
Pozostały w garnku wywar ostudzić i wstawić do lodówki by tłuszcz, który jest w wywarze zebrał się na powierzchni i zestalił. Potem zebrać ten tłuszcz dokładnie i odłożyć, a wywar przecedzić.

Wątróbkę drobiową usmażyć na rumiano na maśle z olejem.
Wątróbkę zdjąć z patelni, a tłuszcz ze smażenia pozostawić.

Zmielić mięso z indyka, boczek, wątróbkę, warzywa z wywaru. Dodać jajka, tłuszcz zdjęty z wywaru w którym dusił się boczek, tłuszcz ze smażenia wątróbek. Dobrze wymieszać.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Formę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć masę mięsna. Posypać z wierzchu bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec pasztet przez 45 minut do 1 godziny. Wyjąć. Ostudzić.

Kiedy pasztet jest już prawie zimny podgrzać wywar z duszenia boczku (400 ml – jeśli wywaru jest za mało dolać trochę przegotowanej wody).
Dodać do niego wino, sos sojowy, mielony pieprz (ok. 1 łyżeczki). Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z gazu. Wsypać galaretkę wiśniową i dobrze ją rozmieszać. Wystudzić. Krzepnąca galaretką zalać pasztet. Wstawić do lodówki by galaretka dobrze zastygła.

Podawać pokrojony w plastry. Jeśli chodzi o ilość użytej wody. W trakcie gotowania indyka, a następnie duszenia boczku ilość płynu zredukuje się do potrzebnych 400 ml (gotować i dusić przy uchylonej pokrywce).
Jeśli płynu będzie za dużo to przed dodaniem wina odlać nadmiar, jeśli za mało – uzupełnić przegotowaną wodą.
Jest to potrawa pracochłonna i wymaga dużo czasu. Galaretka wiśniowa ma smak mięsno- winny – pieprzny. Zupełnie nie wyczuwa się w niej cukru.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl