Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 lipca 2018. Imieniny: Magdaleny, Mileny, Wawrzyńca
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 10 kapeluszy dużych pieczarek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

    Farsz:
  • trzonki pieczarek, przeznaczonych do faszerowania
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • sól
  • pieprz
Przepis:

Pieczarki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć trzonki, a kapelusze skropić sokiem z cytryny i natrzeć oliwą (można je obrać, ale nie jest to konieczne). Oczyszczone trzonki drobno posiekać, przesmażyć najpierw na suchej patelni, a gdy sok odparuje, wlać 1 łyżkę oliwy , i mieszając smażyć chwilkę.
Następnie dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i znów smażyć kilka minut, mieszając. Na końcu wymieszać wszystko z posiekaną zieleniną, przyprawić farsz do smaku solą i pieprzem.

Osuszone kapelusze pieczarek obsmażać po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć jeden obok drugiego na natłuszczonej blaszce do pieczenia, napełnić przygotowanym farszem, wstawić do piekarnika i piec ok 20 minut w temp 200 stopni C.
Podawać z pieczywem i korniszonami.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~ewa2010-07-02 11:10
mój maż uwielbia pieczarki na pewno będą mu smakowały
~w_groszki2009-11-12 15:37
brzmi pysznie. dziękuję za przepis. jutro skorzystam :)
~irena2008-11-02 19:47
Jestem fanką pieczarek, muszę zrobić na kolację.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl