Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 kwietnia 2018. Imieniny: Bony, Horacji, Jerzego
kategoria: wołowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1,20 kg cielęciny lub mięsa z jagnięcia bez kości
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku lub szałwii
  • sól
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
Przepis:

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć. Włożyć do wrzącej wody, doprowadzić do zawrzenia, odcedzić. Natrzeć starannie czosnkiem roztartym z solą i wymieszanym z rozkruszonymi ziołami. Postawić w lodówce w przykrytej misce na ok. 1 godz. Na patelni do smażenia bez tłuszczu rozgrzać olej lub oliwę, włożyć mięso, obrumienić równomiernie ze wszystkich stron, ułożyć w brytfannie, skropić wrzącą wodą, przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec, podlewając kilkakrotnie wodą. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, sprawdzić nakłuwając widelcem lub szpikulcem. Jeżeli wypływa przezroczysty płyn, świadczy to o dostatecznym upieczeniu mięsa. Jeśli płyn jest zabarwiony na różowo, należy mięso piec w dalszym ciągu lub podlane wodą dusić na płycie na niewielkim ogniu. Gotową pieczeń pokrajać w plasterki, ułożyć na ogrzanym półmisku. Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków i sałaty lub surówki ze świeżych ogórków. Pożądanym dodatkiem będzie kompot, ale bez cukru. Pieczeń można także podawać na zimno z sałatkami z warzyw lub z musem owocowym (jabłka, śliwki).
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl