Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 stycznia 2018. Imieniny: Fernandy, Jana, Rajmundy
kategoria: wieprzowina
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, od szynki, schab)
  • 4 cebule
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 kulki jałowca
  • 4 suszone owoce głogu
  • 4 suszone owoce tarniny
  • 3 suszone grzyby
  • 3 śliwki kalifornijskie
  • 1 kromka suchego piernika
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
Przepis:

Mięso natrzeć przyprawami, sosem sojowym i 2 łyżkami oliwy. Naszpikować czosnkiem. Zostawić szczelnie przykryte na 12 godzin w lodówce.

W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy.
Mięso obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Do mięsa dodać pokrojone w ósemki cebule, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki, grzyby, tarninę, głóg.
Zalać wodą tak by przykryła mięso. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem 1,5 – 2 godzin.
Mięso wyjąć. Włożyć kromkę piernika. Rozgotować. Sos przetrzeć przez sito.

Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem.
Doskonale smakuje w zestawieniu z gruszką nadziewaną konfitura z żurawiny.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl