Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 stycznia 2018. Imieniny: Agnieszki, Jarosława, Nory
kategoria: wołowina
średnia ocena: 1.00

    Składniki:

  • 70 dag wołowiny bez kości
  • 4 dag tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • 6 dag słoniny
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 1 suszony grzybek
  • sól do smaku
  • 0,5 szklanki wody
  • Zalewa:
  • 0,5 szklanki 6-procentowego octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 cebula
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
Przepis:

Na 2-3 dni przed pieczeniem wołowiny zrobić zalewę. zagotować wodę z oczyszczoną i pokrojoną na talarki cebulą oraz z przyprawami, a po ostudzeniu połączyć z octem. Do zimnej zalewy włożyć baraninę i odstawić w chłodne miejsce. Przed pieczeniem mięso wyjąć z zalewy, osuszyć w ściereczce i naszpikować słoniną. Obsypać solą i mąką, po czym obrumienić dokładnie na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wlać wodę, włożyć grzybek, wyjęte z zalewy przyprawy i cebulę. Doda trochę zalewy, tak by płyn w szybkowarze był kwaskowy, i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 50 minut od momentu ppcw. Sos po otwarciu szybkowaru podprawić resztą mąki, zagotować, wymieszać ze śmietaną i ewentualnie dosolić.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl