Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 26 kwietnia 2018. Imieniny: Marii, Marzeny, Ryszarda
kategoria: dziczyzna
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 2 dzikie kaczki
  • 1-2 liście laurowe
  • 2-3 marchwie
  • 4 goździki
  • 2 pietruszki
  • 2 łyżki octu
  • plaster selera
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1/2 I czerwonego wina
  • 100 g tłuszczu
  • sól
  • 2 filiżanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki mąki
Przepis:

Warzywa pokroić w plasterki i przyrządzić z nich zalewę, dodając ocet, wino, sól i przyprawy. Moczyć w niej przez 2 dni piersi i udka z dzikich kaczek, które wcześniej należy naszpikować wędzonym boczkiem. Potem wyjąć je z zalewy, wyłożyć dno brytfanny warzywami, ułożyć na nich porcje kaczek, zalać gorącym tłuszczem i piec w piekarniku na złoty kolor. Warzywa oprószyć mąką, polać zalewą i zagotować. Przecedzić, wymieszać z kwaśną śmietaną i powstałym sosem oblać podzielone na porcje dzikie kaczki.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~sirrobin62007-05-21 22:16
super przepis... kaczka po prostu rozplywala sie w ustach, warto rzeczywiscie dluzej pomoczyc kaczke w marynacie, wtedy jest wspaniala, delikatna... polecam mniam mniam

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl