![]() Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
|
ZAPROSZENIE wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 lutego 2019. Imieniny: Konstancji, Krystiana, Sylwany
|
Szukaj:
|
kategoria: dziczyzna średnia ocena: 3.00 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pieczona dzika kaczka![]()
Przepis: Kaczkę sprawić i opłukać. Ugotować marynatę: jarzyny włożyć do zimnej wody razem z przyprawami i gotować, aż zmiękną. Gdy wywar ostygnie, dodać ocet, zalać tym roztworem kaczkę i marynować 3-4 dni. Po tym czasie kaczkę osuszyć, natrzeć solą, nóżki wsunąć w nacięte kieszonki, włożyć do brytfanny, obkładając marynowanymi cebulami. Polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 min, polewając wytworzonym sosem i marynatą. Z podrobów i jarzyn ugotować esencjonalny rosół z 2 szklanek wody. Przecedzić go, wymieszać z mąką, połączyć z sosem z pieczenia i trochę podgotować, aby zgęstniał. Kaczkę przełożyć do gorącego sosu i podawać z pieczonymi ziemniakami. ![]()
oceń przepis :
wystaw komentarz :
komentarze :
~jaro2010-03-25 10:00 marynowanie w occie nic nie daje. Lepiej dwa razy gotować z ważywami po 30min a pozniej upiec, dużo smaczniejsza. Dzika kaczka to nie chodowalana ma dużo bardziej intensywny zapach którego należy się pozbyć. |
![]() Zobacz również Najczęściej oglądane Najwyżej oceniane Ostatnio dodane
|
Regulamin | 2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl |