Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 26 września 2018. Imieniny: Cypriana, Justyny, Łucji
kategoria: dziczyzna
średnia ocena: 3.00

    Składniki:

  • 1 kaczka
  • 3 łyżki margaryny lub smalcu
  • sól
  • Marynata:
  • szklanka octu (10%)
  • 2 szklanki wody
  • 5 małych cebul
  • pietruszka
  • marchew
  • kawałek selera
  • 3 goździki
  • pieprz
  • listek laurowy
  • 5 ziaren jałowca
  • Rosół:
  • podroby kacze
  • trochę włoszczyzny
  • łyżka mąki
  • sól
Przepis:

Kaczkę sprawić i opłukać. Ugotować marynatę: jarzyny włożyć do zimnej wody razem z przyprawami i gotować, aż zmiękną. Gdy wywar ostygnie, dodać ocet, zalać tym roztworem kaczkę i marynować 3-4 dni. Po tym czasie kaczkę osuszyć, natrzeć solą, nóżki wsunąć w nacięte kieszonki, włożyć do brytfanny, obkładając marynowanymi cebulami. Polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 min, polewając wytworzonym sosem i marynatą. Z podrobów i jarzyn ugotować esencjonalny rosół z 2 szklanek wody. Przecedzić go, wymieszać z mąką, połączyć z sosem z pieczenia i trochę podgotować, aby zgęstniał. Kaczkę przełożyć do gorącego sosu i podawać z pieczonymi ziemniakami.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~jaro2010-03-25 10:00
marynowanie w occie nic nie daje. Lepiej dwa razy gotować z ważywami po 30min a pozniej upiec, dużo smaczniejsza. Dzika kaczka to nie chodowalana ma dużo bardziej intensywny zapach którego należy się pozbyć.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © SprawdzonePrzepisy.pl